Kurumsal Hastane İmajı, Algılanan Fiyat Uygunluğu, Hasta Tatmini Ve Sadakati Arasındaki İlişkilerin Yapısal Eşitlik Modeliyle İncelenmesi

Author:

Year-Number: 2017-16
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Sağlık Yönetimi
Number of pages: 439-453
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın amacı; kurumsal hastane imajı, algılanan fiyat uygunluğu, tatmin ve sadakat değişkenleri arasındaki ilişkileri ve bu ilişkileri oluşturan yapıyı incelemektir. Çalışmanın örneklemini İstanbul ilindeki bir özel hastaneden ayaktan sağlık hizmeti alan 182 poliklinik hastası oluşturmaktadır. Veri toplamada anket yönteminden faydalanılan çalışmada frekans, yüzde, ortalama, standart sapma gibi temel istatistiklere ek olarak faktör ve korelasyon analizleri ile yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. SPSS 21 ve AMOS 23 programları vasıtasıyla gerçekleştirilen veri analizi sonucunda, hastaların tatmin düzeyleri üzerinde hastane imajı ve algılanan fiyatın uygunluğu değişkenlerinin; sadakat düzeyleri üzerinde ise tatmin değişkeninin pozitif yönlü ve güçlü bir anlamlı etkisi tespit edilmiştir. Bu bulgulara paralel olarak, ele alınan değişkenlerin her biri arasında da pozitif yönlü ve güçlü anlamlı ilişkilerin varlığı saptanmıştır.

Keywords

Abstract

The purpose of this study is to examine the relationship between the corporate hospital image, perceived price suitability, satisfaction and loyalty variables and construct which consisting of these relationships. The sample of the study consisted of 182 outpatient who received health services from a private hospital in Istanbul province. Factor and correlation analysis and structural equation modelling were used in addition to basic statistics such as frequency, percent, mean, and standard deviation. As a result of the data analysis carried out by the SPSS 21 and AMOS 23 programs; it is determined that corporate hospital image and perceived price suitability upon patient satisfaction and in addition satisfaction separately upon patient loyalty have an positive and significant effect. Parallel to these findings, the existence of positive and strong significant relationships were determined between each of the variables discussed.

Keywords