Kalite Uygulamalarının Kobi’lerin Performansı Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi

Author :  

Year-Number: 2020-4
Yayımlanma Tarihi: 2020-12-05 12:45:06.0
Language : Türkçe
Konu : işletme/sosyal bilimler
Number of pages: 341-355
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

 Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) ülke ekonomilerinin kalkınmasında öncü bir rol üstlenmektedir. Küreselleşen dünya ekonomisi ile rekabet daha da çetin hale gelmektedir. Bu durum da KOBİ’leri değişim ve dönüşüme ayak uydurmalarını zorunlu hale getirmekte ve KOBİ’ler de bu değişim ve dönüşüm ile yaşananların etkisi altında kalarak kendilerini yeninden dizayn etmek durumunda kalmaktadır. Ülke ekonomilerinin en önemli unsurlarından bir olan KOBİ’lerin uygulamış oldukları kalite politikaları ve yöntemleri sadece kendi performanslarını etkilememektedir. Küreselleşen dünya ekonomisinden dolayı aynı zamanda ülke ekonomilerinin performansını da etkilemektedir. Bu etki birçok alandaki performansları görülmektedir. Bu alanlar arasında ön plana çıkanlar ise ekonomik ve sosyal etkilerdir. KOBİ performansı ekonomik olarak ihracat, istihdam, gelir vb. faktörleri etkilemekte iken sosyal olarak ta gelişmişlik, bölgeler arası denge, gelir dağılımı vb. faktörleri etkilemektedir. Bu etkiyi ortaya çıkarabilmek ve farkındalık yaratabilmek için uygulanan kalite politikaları ve yöntemlerinin KOBİ’lerin performansları üzerindeki etkilerini analiz etmeye yönelik çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı KOBİ’lerin kullandıkları kalite uygulamalarının performansları üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. Önemi ise KOBİ’lere bu etkilerin ne olduğu konusunda fikri sahibi olması yönünde rehber niteliğinde olmasıdır. Bu amaca ve öneme yönelik olarak İzmir Atatürk Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ’lere yönelik anket çalışması yapılmış ve elde edilen bulgular değerlendirilmiştir.

Keywords

Abstract

Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) play a leading role in the development of the country's economies. With the globalizing world economy, competition is getting even more severe. This situation makes it obligatory for SMEs to keep up with change and transformation, and SMEs have to re-design themselves by being under the influence of this change and transformation. Quality policies and methods implemented by SMEs, which are one of the most important elements of the country's economies, do not only affect their own performance. Due to the globalizing world economy, it also affects the performance of the country's economies. This effect is seen in their performance in many areas. Among these areas, the prominent ones are the economic and social effects. SME performance economically depends on exports, employment, income, etc. social development, balance between regions, income distribution and so on. affect factors. In order to reveal this effect and create awareness, studies are needed to analyze the effects of the applied quality policies and methods on the performances of SMEs. The purpose of this study is to evaluate the effects of quality applications used by SMEs on their performance. Its importance is that it is a guide for SMEs to have an idea about what these effects are. For this purpose and importance, a survey has been conducted for SMEs operating in İzmir Atatürk Organized Industrial Zone and the findings obtained have been evaluated..

Keywords


  • Akgemci, T. (2001). KOBİ’lerin Temel Sorunları ve Sağlanan Destekler. KOSGEB Yayınları. Ankara.

  • Alkin K. ve Okay, E. (2008). Türkiye’de KOBİ’lerin Basel-II ye Uyum Süreci ve Öneriler, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, İstanbul.

  • Alpar, R. (2020). Basit Doğrusal Regresyon Çözümlemesi. Spor, Sağlık ve Eğitim Bilimlerinden Örneklerle Uygulamalı İstatistik ve Geçerlik Güvenirlik. Detay Yayıncılık, Ankara.

  • Alptürk, E. (2008). Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler (KOBİ) Rehberi. Yaklaşım Yayıncılık, Ankara.

  • Bayülken, Y. ve Kütükoğlu, C. (2012). Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler. MRK Yayıncılık, Ankara.

  • Bozkurt Ö. ve Kalkan A. (2012). Üretim Sektöründe Faaliyet Gösteren KOBİ’lerde ISO 9000’nin Etkili Uygulaması İçin Kritik Başarı Faktörleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(2): 105-125.

  • Colledani, M. ve Tolio, T. (2006). Impact of Quality Control on Production System Performance, CIRP Annals – Manufacturing Technology, 55 (1), 453-456.

  • Cronin, J. J., Brady, M. K. ve Hult, G. T. M. (2000). Assessing The Effects of Quality, Value, and Customer Satsifaction on Consumer Behavioral Intentions in Service Environment, Journal of Retailing, 76(2), 193- 218.

  • Çelik C. ve Karadal H. (2007). KOBİ’lerin Sorunları ve Çözüm Stratejilerinin Algılanan Performans Üzerine Etkileri: Aksaray ve Mersin Örneği, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(2): 119-138.

  • Çoban, S. (2004). Toplam Kalite Yönetimi Perspektifinde İçsel Pazarlama Anlayışı, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22, 85-98.

  • Erdem, B. (2007). “İşletmelerde Bir Performans Yönetimi Aracı Olarak Kıyaslama Tekniğinden Yararlanma: Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Yönetimine Yönelik Bir Araştırma”, Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.

  • Ersöz, V. (2010). AB, Türkiye ve Konya’da KOBİ’lerin Yapısı Sorunları ve Çözüm Önerileri, Konya Ticaret Odası Yayınları, Konya.

  • Hair J F., William C., Black Barry J., Babin R. ve Anderson E. (2010). Multivariate Data Analysis. Pearsan Ltd, USA.

  • Günebakan, İ. (2016). KOBİ’ler İçin Bulut Bilişimin Avantaj ve Dezavantajları, International Journal of Academic Value Studies, 2(4): 116-132.

  • Karaman, R. (2009). İşletmelerde Performans Ölçümünün Önemi ve Modern Bir Performans Ölçme Aracı Olarak Balanced Scorecard, Selçuk Üniversitesi İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 16(1): 410-423.

  • Kaşlı, M. (2007). İş Özellikleri Modelinin Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliğine Yönelik Bir Araştırma, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 8(2), 159–174.

  • Kline, P. (1994). An Easy Guide To Factor Analysis. Routledge Press, New York.

  • Koçyiğit, M., Duran, C. ve Koçyiğit Y. (2011). “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerde (KOBİ) Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Kritik Faktörlerinin Örgütsel Performans Üzerine Etkileri: İzmir İlindeki Restoran İşletmelerinde Bir Uygulama”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(2):539-561.

  • KOSGEB, (2015). KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı (2015-2018). KOSGEB Yayınları, Ankara.

  • Küçük, O. (2005). Girişimcilik ve Küçük İşletme Yönetimi. Seçkin Yayıncılık, Ankara.

  • Müftüoğlu, T. (2013). Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Turhan Kitabevi, Ankara.

  • Işık, S. ve Beykoz, S.Y. (2018). Türk Yükseköğretiminde Yeni Bir Arayış: Kalite Güvence Sistemi, Kastamonu Üniversitesi İİBF Dergisi, 20 (3): 7-22.

  • Özdemir, A. (2010). Yönetim Biliminde İleri Araştırma Yöntemleri ve Uygulamaları. Beta Yayıncılık, İzmir.

  • Özdemir, S., Ersöz, H. Y. ve Sarıoğlu H. İ. (2006). İşsizlik Sorunun Çözümünde KOBİ’lerin Desteklenmesi. İstanbul Ticaret Odası Yayınları, İstanbul.

  • Peng, J., Zhang, G., Chen, R. ve Tan Y. (2011). Impacts Of Essential Elements Of Management On IT Application Maturity: A Perspective From Firms İn China, Science Direct, 51(1): 88-98.

  • Powell, T.C. ve Dent‐Micallef, A. (1997). Information Technology As Competitive Advantage: The Role of Human, Business, and Technology Resources, Strategic Management Journal, 18(5): 375-405.

  • Sebastianelli, R. ve Tamimi, N. (2002). How Product Quality Dimensions Relate to Defining Quality, International Journal of Quality & Reliability Management, 19 (4):442-453.

  • Sevimler, S., Duran, C. ve Çetindere, A. (2011). “Toplam Kalite Yönetiminin Unsurları ile İşletme Performansı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Eskişehir Örneği”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 29(1): 7795.

  • Sipahi, A. G. ve Onay, M. (2017). KOBİ’lerde Marka İnşası ve Başarılı Marka Yönetimi: Bir Örnek Olay Çalışması International Journal of Academic Value Studies. 3 (16):67-75.

  • Taşçı D. ve Çabuk N. (2013). Kalite Yönetim Sistemleri. Açık Öğretim Fakültesi Yayını, Eskişehir.

  • Ustasüleyman, T. (2011). Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarının Firma Performansı Üzerine Etkisi: Türkiye’nin 500 Büyük Firmasına Yönelik Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 13(2): 67

  • Yılmaz, E. (2010). Kütüphanelerden Toplam Kalite Yönetimi: Kısa Bir Gözden Geçirme, Türk Kütüphaneciliği Dergisi. 24(1). 33-62.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics