Çalışmanın intihal ve/veya daha önce yayınlanmış yayınlara benzerliğini kontrol etmek için intihal.net yazılımı kullanılır. Başka kaynaklardan kopyalanmış metin içeren makaleler ön değerlendirme esnasında editör tarafından reddedilir.
JAVStudies intihal eserleri kesinlikle kabul etmez.
İntihal, daha önce benzer bir konuda yayınlanmış esere atıf yapmadan o eserden alıntı yapmak anlamına gelir. Bunun oranı az dahi olsa kabul edilmez. Benzerlik oranının yüksek olması ise başka bir çalışmaya atıf yapsa bile bunun yüksek oranda olmasıdır. Bu tür makaleler de yayına kabul edilmemektedir. Yazar kendisine ait önceki eserlerden bir iki benzer cümle kullanabilir ama daha fazla kullanması durumunda atıf yapmalıdır. Birebir aynı cümleler, atıf yapılmak suretiyle tırnak içerisinde kullanılarak alıntı yapılabilir. Tezden veya kongre bildirilerinden türetilen makalelerde de aşırı olmamak üzere makul bir benzerlik oranı bulunmalı ve türetildiği kaynak makalede mutlaka belirtilmelidir.
Sonradan intihal yapıldığı tespit edilen makale olursa durum yayın kuruluna rapor edilir. Yayın kurulu kararını editöre bildirir. Makalenin geri çekilmesi gerektiğine karar verilirse, editör bu durumu gerekçeleriyle birlikte yazara biidirir. Makale, derginin indekslendiği bütün veritabanlarından geri çekilir. Geri çekme durumu makalenin yayınlandığı sayfada belirgin bir şekilde gösterilir.