Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Otellerin Halkla İlişkiler Aracı Olarak Sosyal Medya Kullanım Durumları (Elazığ, Malatya, Erzurum, Bingöl, Muş, Van Örneği)

Author :  

Year-Number: 2017-16
Language : null
Konu : İLETİŞİM TURİZM
Number of pages: 104-114
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

İletişim teknolojilerindeki gelişim, birçok alana olduğu gibi halkla ilişkilere de önemli ivme kazandırmıştır. Temel amacı, kuruluşlarla hedef kitleleri arasında iletişimi sağlamak olan halkla ilişkiler, bu amacı gerçekleştirirken birçok yöntem ve teknikten yararlanmaktadır. Sosyal medyanın ortaya çıkışı halkla ilişkiler uygulamalarına pratiklik ve hız bakımında yeni bir boyut kazandırırken, profesyonel halkla ilişkiler departmanına sahip olan ya da olamayan kuruluşlara da maliyet açısından büyük fırsatlar sunmaktadır. Konaklama işletmeleri de ürün ve hizmetlerini tanıtma, hedef kitleleriyle iletişim kurmada teknolojinin en popüler hali olan sosyal medya uygulamalarından yararlanmaktadır. Bu çalışmada, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan illerdeki otel işletmelerinin bir halkla ilişkiler aracı olarak sosyal medyayı kullanabilme durumları araştırılmıştır. Araştırmaya dahil edilen iller rastgele seçilmiş olup; Elazığ, Malatya, Bingöl, Muş ve Van illerinden oluşmaktadır. Bu illerde hizmet veren, en az üç yıldız ve üstü olan oteller seçilmiş ve araştırmaya dahil edilmiştir. Veriler, görüşme ve anket yöntemlerinden yararlanılarak elde edilmiş ve verilerin analizinde ssps 16 programı kullanılmıştır. Anket soruları genel olarak sosyal medya kullanımlarını ölçmek amacıyla daha önceden geçerliliği ve güvenilirliği test edilen başka çalışmalardan alınmıştır. Ayrıca görüşülen kişilere beşli likert tipinde bazı önermeler aktarılmış ve bu önermelere katılıp katılmadıkları öğrenilmiştir. Araştırmada, otellerin sosyal medyayı sadece bir amaçla değil birçok amaçla kullandıkları, bir değil, birçok sosyal medya ağına sahip oldukları, sosyal medya kullanımının kurumları için çok önemli olduğu ve sosyal medyanın kurumsal ilişkilerde olumlu bir etki oluşturduğu gibi sonuçlara ulaşılmıştır.

Keywords

Abstract

The development of communication technologies has gained momentum in many areas as well as in public relations. Public relations are benefiting from many methods and techniques in achieving this aim, whose main aim is to provide communication between the organizations and the target groups. While the emergence of social media has given a new dimension to practicality and speed in the practice of public relations, it also offers great opportunities for organizations with or without a professional public relations department. Accommodation operators also benefit from social media applications, which are the most popular type of technology in promoting their products and services and communicating with target groups. In this study, the possibility of using the social media as a means of relations with the people of the hotels in the provinces in the Eastern Anatolia Region has been researched. The provinces included in the study were randomly selected; Elazığ, Malatya, Bingöl, Mus, Van and Bitlis. The hotels with at least three stars and above serving in these provinces were selected and included in the survey. Data were obtained by using face-to-face interviews and questionnaires and SSPS 16 program was used in the analysis of the data. Survey questions were taken from other studies that were previously tested for validity and reliability to measure social media use in general. In addition, some propositions of type five point likert were given to the interviewees and it was learned whether or not they participated in these proposals. The survey found that the use of social media is not only for one purpose but for many purposes, and that they have many social media networks rather than one, that social media use is very important for the institutions and that social media has a positive impact on institutional relationships.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics