Kalite Yönetimi Perspektifinde Sağlık Hizmetleri

Author :  

Year-Number: 2021-3
Yayımlanma Tarihi: 2021-09-03 09:16:41.0
Language : Türkçe
Konu : Sağlık Yönetimi
Number of pages: 394-402
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

İnsanoğlu var olduğu zaman dilimi içeresinde her zaman kendisine en iyisini düşünmüş ve bu yaklaşım değişimin başlangıç noktası olmuştur. Her zaman konforu ön planda tutan insan tüm yaşamı boyunca gelişmeye devam etmektedir. Bu gelişim ve değişim insanın doğası gereği her zaman olacaktır. Bir insanın gelişimine katkı sağlayacak olan etmenlerin, nitelikli ve kaliteli olması üzerinde önemle durulmaktadır. Kalite, değişim, gelişim, reform ve yeniden yapılanma kavramlar ile yakından ilgilidir.

Kalite kavramı bir mal ve hizmetin dayanıklılığını güvenilirliğini ölçmek için kullanılmıştır. Bu bakımdan kalite ve kaliteli olgusu da tüm gelişim sürecinin yanında var olmuştur. Bir ürünün kaliteli olması diğer benzer ürünlerden farkını ortaya koymaktadır. Bu bakımdan kalite önemli bir pazarlama ve tercih edilme sistemi oluşturmuştur. Bu durum her sektör için benzer şekilde bir süreç meydana getirmiştir.

Kalite yönetimi son zamanlarda oldukça önem verilen bir alandır. Sağlık alanında kalite yönetimi ve kaliteli hizmet standartlarının oluşması kaçınılmazdır. Sağlık hizmetlerinde kalitenin geliştirilmesi; tüketiciler, hizmet sunanlar ve bütün toplum için önem taşımaktadır. Sağlık sektöründe meydana gelen dinamik değişimler, sağlık hizmetlerinde kalite hareketinin ortaya çıkmasına katkı sunmuştur. Çalışma sağlık hizmetlerinde kalite yönetiminin yeri ve bunu uygulayan kurumların sağlayacağı yararlara dikkat çekmek maksadıyla yapılmış bir derleme olarak nitelendirilebilir.

Keywords

Abstract

Mankind has always thought of the best for itself in the time period it has existed, and this has been the starting point of development and change. The human being, who always prioritizes comfort, develops and continues to develop throughout his entire life. This development and change has always been and will be due to the nature of human beings.

The concept of quality has been used to measure the durability and reliability of a good or service. In this respect, the concept of quality and quality has existed alongside the entire development process. In this respect, quality has created an important marketing and preference system. This has created a similar process for each sector.

Quality management is an area that has received a lot of attention recently. It is inevitable to establish quality management and quality service standards in the field of health. Improving quality in health services; It is important for consumers, service providers and society as a whole. Dynamic changes in the health sector contributed to the emergence of the quality movement in health services. The study can be described as compilation made in order to draw attention to the place of quality management in health services and the benefits of the institutions that implement it.

Keywords


  • Akalın, H. E. (2000). Sağlık Hizmetlerinde Sürekli Kalite İyileştirme. Ankem Dergisi, 14(3), 254-257.

  • Akdur, R.(1999). Türkiye’de Sağlık Hizmetleri ve Avrupa Topluluğu Ülkeleri ile Kıyaslanması, Ankara.

  • Atlı, Y.-Yücel, N.(2018). Sağlık Kurumları, Sağlık Kurumlarında Marka ve Elazığ İli Sağlık Sektörü, Fırat Üniversitesi İİBF Dergisi, C.2, S.2, Elazığ.

  • Aydın, S.-Hatırlı, Y.(2003). Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi, Türk Aile Hekimliği Dergisi, C.7, S.3, Ankara.

  • Aydın, S.(2007). “Sağlığın geliştirilmesi: Görevimizin farkında mıyız?”, SağlıkDüşüncesi ve Tıp Kültürü Platformu, İstanbul, www.sdplatform.com.

  • Benli, İ. T.(2007). Hastane Süreçleri, Ankara.

  • Berk, S. O.(1994). Hastanelerde Kalite Sağlama Sistemlerindeki Gelişmeler ve Toplam Kalite Yönetiminin Türkiye’de Uygulanabilirliğine Yönelik Bir Model Önerisi, İstanbul Üniversitesi. SBE, YYLT, İstanbul.

  • Canpolat, D.(2012). “Hastane Yönetimi”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu.

  • Çetin,P.(2015).Türkiye‟de Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin AB Kriterleri Açısından Bursa Sağlık Kurumları Örneğinde İncelenmesi: Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetimi Anabilim Dalı ,Yüksek Lisans Tezi,Ankara.

  • Devebakan, N.- Aksaraylı, M.(2003).“Sağlık İşletmelerinde Algılanan Hizmet Kalitesinin Ölçümünde SERVQUAL Skorlarının Kullanımı ve Özel Altınordu hastanesi Uygulaması”, Dokuz Eylül Üniversitesi SBE Dergisi, C.5, S.1, İzmir.

  • Erdem, Ş .(2007). Sağlık Hizmetlerinin Pazarlanması: Hastaların Sunulan Hizmetlerin Kalitesini Algılamaları Üzerine Bir Uygulama, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.

  • Eren, N.(1989). Sağlık Hizmetlerinde Yönetim, Ankara.

  • Karakılçık, Y.(1997). Üniversite Araştırma Hastanelerinin Yönetimi, İnönü Üniversitesi SBE, YDT, Malatya.

  • Kaya,A. (2011).Türkiye İle Bazı OECD Ülkelerinde Sağlık Sistemleri ve Karşılaştırması: Marmara Üniversitesi, Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü, Sigortacılık Anabilim Dalı ,Yüksek Lisans Tezi,İstanbul.

  • Kıraç S. A.(2019).,Hizmet Kalitesinin Servqual Modeli İle Ölçülmesi: İstanbul İli Bir Aile Sağlığı Merkezi Örneği, İstanbul Üniversitesi ,Sosyal Bilimler Enstitüsü ,Hastane ve Sağlık Kuruluşlarında Yönetim ,Bilim Dalı ,Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

  • Kiymir, B.(1995). “Sağlık Kuruluşlarında Kalite Yönetimi- Toplam Kalite Yönetimi” (Ed.) M. Doğan- Ö. Harmancıoğlu- Y. Yeğinboy, 1.Ulusal Sağlık Kuruluşları Ve Hastane Yönetimi Sempozyumu, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.

  • Kurtulmuş, S. (1998). Sağlık Ekonomisi ve Hastane Yönetimi. İstanbul: Değişim Dinamikleri Yayınları. s.84.

  • Oksay, A.(2016). ”Sağlık Hizmetlerinde Kalite Tam Olarak Ne Demek?”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi SABE Dergisi, C.8, S.14, Burdur.

  • Özçakar, N.(2010). “Bir Kamu Kuruluşundaki Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarının Değerlendirilmesi”, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, C.39, S.1, İstanbul.

  • Parlak, S.(2004).Kalitenin Toplam Yönetimi, İşletmelerde Toplam Kalite Yönetimi.

  • Sağlık Bakanlığı, Hastane Hizmet Kalite Standartları, Ankara, 2019.

  • Sert S., (2019) , Türkiye’de Sağlık Sistemi ve Sağlıkta Dönüşüm Programı (2003-2019) , Sağlık Yönetimi Anabilim Dalı, Namık Kemal Üniversitesi,Yüksek Lisans Tezi,Tekirdağ.

  • Şimşek, M., Kalite Yönetimi, İstanbul, 2001.

  • Yağcı, M. İ., Duman, T.(2006). Hizmet Kalitesi-Müşteri Memnuniyeti İlişkisinin Hastane Türlerine Göre Karşılaştırılması, Doğuş Üniversitesi Dergisi, C.7, S.2, İstanbul.

  • Yıldırım, A. (2009). Sağlık Bakanlığı Hizmet Kalite Standartlarının Hasta Hakları Yönünden İncelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Kadir Has Üniversitesi, (1).

  • Yılgör, A. G.(2000). Toplam Kalite Yönetiminin Özel Sektör ve Kamu Kesimi İçin Ortak Bir Model Oluşturabilme Potansiyeli, İktisat Dergisi, S.405, İstanbul.

  • Tengilimoğlu D.-Işık 0.-Akbolat M., (2012). Sağlık İşletmeleri Yönetimi, Ankara, s. 69.

  • Zorlutuna, Y. (1997). Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi, Sağlık Hizmetlerinde Devamlı Kalite İyileştirme: Editör Mithat Çoruh Haberal Eğitim Vakfı.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics